Часопис "Ђачки универзитет"

aaaaЧасопис “Ђачки универзитет” је пројекат школе и историјске секције који је посвећен вандалском чину спаљивања моштију Светог Саве на Врачару. То је стручни историјски часопис. При самом оснивању часописа био је једини ђачки часопис у нашем граду. Идејни творац часописа је Николица Младеновић, која је и заслужна за то што наша школа има најлепши кабинет-музеј у граду. Први број часописа објављен је јануара 2003. године. Часопис излази два пута годишње: у јануару, у част обележавања Дана Светог Саве и у мају, поводом спаљивања моштију Светог Саве. До сада је објављено 14 бројева часописа, а 15. број је у припреми. Чланови историјске секције су уз помоћ својих наставника направили и филм на тему Како настаје Ђачки универзитет, користећи своја знања и школску опрему. Сваки нови број часописа прати и презентација истог коју спремају ученици уз помоћ наставника. Презентација се тематски везује за неки чланак у часопису.

aaaaУ протеклим презентацијама ученици наше школе приказали су различите садржаје. Приказали су документарни филм о настајању самог часописа, развој комедије у српској књижевности и део увек актуелног Стеријиног комада “Госпођа министарка”, пресек живота Десанке Максимовић и многе друге садржаје.

Дана 08.05.2013.год. у оквиру “Књижевно вече” представљен је нови број часописа “Ђачки универзитет”. Ово је 18. број и уједно и десето јубиларно издање часописа, први број је изашао 2003. год.

Електронски облик часописа можете преузети са следећих линкова

Часопис_”Ђачки_Универзитет”_бр. 18

Часопис “Ђачки Универзитет” бр. 19

Часопис “Ђачки Универзитет” бр. 20

Часопис “Ђачки Универзитет” бр. 21

Часопис “Ђачки Универзитет” бр. 22